The Awkward NYC Loft Before & After That Made Us Say “Whoa” — STADT Architecture

There are some weird apartments in New York, but this might be one of the weirdest I’ve seen — an awkwardly divided split level, with a dining room, raised living room, and lofted bedroom all with no relationship to each other whatsoever. For the architects at STADT Architecture, it was a bit of a challenge to make this space look good — or make any kind of sense whatsoever — but they did, and added a lot of built-in storage in the process, so that this formerly cramped and confusing apartment is now a bright, modern, lofty space.

When you walk into the apartment, the kitchen is to your right: the space you walk into serves as both entryway and dining room. It’s an odd space, but the architects have helped to make sense of it by adding a breakfast bar that faces the living room, and full-height cabinets that cover the left wall.

If you’re anything like me, the “before” picture of the living room dropping unexpectedly several feet into the dining room makes you little anxious. But adding a wall of railing here would’ve blocked the views through the apartment to the dining room. STADT’s elegant solution was to have the back of the bar create a kind of lip, which doesn’t block off the space but keeps you from feeling you’re going to fall into the dining room. The lip wraps around the stairs to form a sort of railing.

From the living room, a short flight (it’s behind the door on the left) leads to the lofted bedroom above. Previously, the bedroom floor and half-wall above created a single solid form that jutted awkwardly into the living room. In the remodel, the architects made the bedroom floor stepped: most of the floor is at one level, but there’s also a ledge that is part bed platform and part nightstand. The stepped bedroom floor, seen from the living room, has a much lighter effect.

There was also a lot of attention paid to storage, since hidden storage is particularly important to keeping a small apartment from feeling cramped. The entire left wall of the apartment (and the entire back wall of the bedroom) is devoted to it, so there’s always plenty of space to put your stuff.

Although the layout of the apartment remains essentially the same, its function is dramatically enhanced — and it’s now a streamlined, modern space, as opposed to a haphazard collection of volumes with little to no relation to each other. It’s petite, but still a space any New Yorker (who doesn’t mind climbing a few sets of stairs) would love to call home.

Want to see more of this project? Check out the architect’s website at STADT Architecture.

via Design Milk

// https://ift.tt/2BeEmmf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s